in Blockchain, ögonrullar

Bitcoin till $ 100.000 2021? Skandalöst för vissa, en bra idé för backers

Det är en satsning som har dragit ögonrullar från skeptiker som tror att den flyktiga kryptovalutan är en spekulativ tillgång snarare än en butik med värde som guld

Av Gertrude Chavez-Dreyfuss

NEW YORK (Reuters) – Bitcoin-investerare, som inkluderar topp hedgefonder och penningförvaltare, satsar på att den virtuella valutan kan mer än femdubblas till så högt som $ 100.000 på ett år.

Det är en satsning som har dragit ögonrullar från skeptiker som tror att den flyktiga kryptovalutan är en spekulativ tillgång snarare än en butik med värde som guld.

Sedan januari har bitcoin ökat med 160%, förstärkt av stark institutionell efterfrågan samt brist på att betalningsföretag som Square och Paypal köper det på uppdrag av kunder.

Bitcoin är i sikte om sin topp på knappt 20 000 dollar i december 2017. Den debuterade 2011 på noll och handlades senast till 18 415 dollar.

Att gå från $ 18.000 till $ 100.000 på ett år är inte en sträcka, säger Brian Estes, investeringschef på hedgefond Off the Chain Capital.

„Jag har sett bitcoin gå upp 10X, 20X, 30X på ett år. Så det går inte så mycket att gå upp 5X.“

Estes förutspår att bitcoin skulle kunna träffa mellan $ 100.000 och $ 288.000 vid utgången av 2021, baserat på en modell som använder lager-till-flöde-mätningen av råvaror som guld. Den modellen, sade han, har en korrelation på 94% med priset på bitcoin.

Citi teknisk analytiker Tom Fitzpatrick sa i en anteckning förra veckan att bitcoin kunde klättra så högt som $ 318 000 i slutet av nästa år, med hänvisning till dess begränsade utbud, enkel rörlighet över gränserna och ogenomskinligt ägande.

Dessa siffror är dock en huvudskrapa för Toronto-baserade Kevin Muir, en oberoende ägare.

„Varje hedgefondsmodell på bitcoin är skräp. Du kan inte modellera en mani“, sa Muir. „Är det troligt? Visst. Det är en mani. Men har någon faktiskt en aning? Inte en chans.“

LEVERANSJORD

Bitcoin förlitar sig på så kallade „gruvdatorer“ som validerar block av transaktioner genom att konkurrera om att lösa matematiska pussel var 10: e minut. Den första som löser pusslet och rensar transaktionen belönas med nya bitcoins.

Dess teknik var utformad för att minska belöningen för gruvarbetare på hälften vart fjärde år, ett steg som syftade till att begränsa inflationen. I maj genomgick bitcoin en tredje „halvering“, vilket minskade den takt med vilken nya mynt skapades, vilket begränsade utbudet.

Den halveringen har startat bitcoins förnyade stigning.

Squares Cash App och PayPal, som nyligen lanserade en kryptotjänst till sina mer än 300 miljoner användare, har tagit upp alla nya bitcoins, sa hedgefonden Pantera Capital i sitt brev till investerare på fredagen. Det har orsakat bitcoinbrist och har drivit rallyet de senaste veckorna.

STORA FONDSKÖP?

Det så kallade valindexet, som räknar adresser eller plånböcker som innehåller minst 1000 bitcoins, är på en heltidshöjd, säger Phil Bonello, forskningschef på digital kapitalförvaltare Grayscale. Bonello sa att mer än 2200 adresser var länkade till stora bitcoininnehavare, en ökning med 37% från 1600 år 2018, vilket tyder på att institutionella pengar har stormat in.

Investerare som Stanley Druckenmiller, grundare av hedgefonden Duquesne Capital, och Rick Rieder, BlackRock Inc: s investeringschef för global ränteinkomst, har nyligen utlyst bitcoin.

Detaljhandelsinvesterarna är dock fortfarande mest på sidan på grund av pandemins inverkan på ekonomin. Men med inträdet av Square och PayPal förväntar sig Lennard Neo, forskningschef på kryptoindexfondleverantören Stack Funds, en översvämning av detaljhandelsefterfrågan mer intensiv än 2017.

Neo förutspår bitcoin att nå $ 60.000- $ 80.000 i slutet av 2021.

Tempus Inc valutahandlare Juan Perez var inte imponerad, till och med chockad, med alla höga prognoser och sa att en satsning på bitcoin på $ 100.000 nästa år skulle vara en satsning på kollapsen av det globala finansiella systemet.

„Regeringar runt om i världen kommer inte att låta det hända. De kommer inte att låta fiatvalutor kollapsa precis så,“ sade Perez.

(Rapportering av Gertrude Chavez-Dreyfuss; Ytterligare rapportering av Ritvik Carvalho i London; Klippning av Alden Bentley och Cynthia Osterman)